Mango
W wielu krajach nazywane jest królem owoców. Dojrzałe mango jest słodkie i aksamitne w smaku. Z powodzeniem zastępuje słodycze. Zielone mango to składnik wielu potraw kuchni południowoazjatyckiej, dodawane jest do zup, sałatek i sosów. Kolor skórki tego owoców nie odzwierciedla stopnia jego dojrzałości. Mango zawiera związki, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Owoc ten ma w sobie sporą ilość beta-karotenu, dzięki czemu chroni skórę przed działaniem promieni UV. Polecany do jedzenia jest szczególnie osobom osłabionym oraz rekonwalescentom. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Pulpa z surowego owocu posiada właściwości chłodzące.