Szparagi
Uchodzą za jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają sporo przeciwutleniaczy. Warto jednak pamiętać, że nie służy im przechowywanie. Po trzech dniach stają kwaśniejsze, a łodygi zaczynają włóknieć. Świeże szparagi mają ciemnozielone i błyszczące łodygi. Najlepiej jest je zjeść już w dniu zakupu. Ciekawostką jest to, że ugotowane szparagi zawierają więcej przeciwutleniaczy niż surowe. 100 g tego warzywa to tylko 18 kcal. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń. Znaczna ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą powodują, że szparagi mają właściwości moczopędne. Ponadto pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu oraz łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.