Cebula
Wysokie stężenie składników odżywczych w łupinie cebuli powoduje, że jest to najzdrowsza część tego warzywa. Warto więc ją wykorzystać, np. dodając do bulionu. Pokrojona cebula może być poddawana obróbce termicznej bez ryzyka utraty wartościowych składników odżywczych. Cebula zawiera dwa ważne dla zdrowia związki - allicynę i kwercetynę. Pierwszy z nich ma silne działanie bakteriobójcze, drugi ma właściwości przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ krwionośny i obniża poziom cholesterolu. Zabiegi technologiczne - za wyjątkiem gotowania - zwiększają ilość kwercetyny w warzywie.
Z kolei zwalczająca bakterie allicyna, odpowiada także za brzydki zapach cebuli, a u niektórych osób wywołuje dolegliwości żołądkowe, refluks i zgagę. W takich wypadkach lepiej wybierać słodkie odmiany, gdyż zawierają mniej allicyny.