Grejpfrut
Znane są dwie odmiany: grejpfrut biały i czerwony. Ten drugi zawiera więcej antocyjanów i fitoskładników niż odmiana o białym miąższu. Gorycz owocu czerwonego zawdzięczamy naringinie. Związek ten jest ekstrahowany do suplementów diety, wykazuje właściwości antynowotworowe i obniżające poziom cholesterolu LDL.
Dzięki obecności witaminy C i beta-karotenu owoc ten ma też pozytywny wpływ na odporność organizmu. Po grejpfruty warto też sięgać w trosce o serce. Owoce te obniżają bowiem ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Są też doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed wieloma chorobami i przedłużają młodość. Ten cierpki owoc to także stały składnik wielu diet odchudzających. Zawarty przede wszystkim w białych błonkach błonnik pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a niewielka porcja kalorii (ok. 50 na 100 g owocu) nie przełoży się na dodatkowe kilogramy.