Bakłażan
Psianka podłużna, czyli bakłażan to wciąż niedoceniane u nas warzywo. A szkoda bo ma wiele zalet. Przede wszystkim bakłażan jest nisko kaloryczny (tylko 28 kcal w100 g). Zawiera też dużo składników mineralnych jak: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminy A, B2, C, PP, antocyjany, błonnik, karoten, pektyny, niewiele białka i cukru. Wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Bakłażany działają też wykrztuśnie, korzystnie wpływają na układ kostny i moczowy, leczą dolegliwości żołądkowe, poprawiają przemianę materii. Posiadają też właściwości odtruwające, pomocne m.in. w leczeniu dolegliwości wątrobowych. Poza tym działają moczopędnie, zapobiegają reumatyzmowi, pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Z uwagi na właściwości odtruwające, bakłażan zalecany jest w diecie po kuracji antybiotykowej. Zawarte w nim cenne substancje roślinne zwalczają wolne rodniki, łagodzą stany zapalne i przeciwdziałają nowotworom.