Inne pomysły na omastę
- Z kaszy gryczanej - pół szklanki kaszy wypłukać, zalać w garnku szklanką wody, zagotować. Dodać płaską łyżeczkę soli, 4 łyżki dobrego oleju roślinnego i gotować na małym ogniu przez ok. 8-10 minut, aż woda odparuje. Przykryć, odstawić jeszcze na 10 minut. Doprawić pieprzem, ewentualnie krótko podsmażyć, posypać danie.
- Pesto - np. bazyliowe, pomidorowe, pietruszkowe - w moździerzu umieścić 2 ząbki posiekanego czosnku, pęczek porwanych listków umytej i osuszonej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych (wcześniej posiekanych). Całość utrzeć na jednolitą masę. Dodać 1/3 szklanki startego parmezanu, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Można zrobić też w rozdrabniaczu.