Czym zastąpić kaloryczną okrasę?

Porcja ziemniaków z boczkiem i cebulą, posypana koperkiem i podana razem z kefirem, to lubiany przez Polaków wakacyjny obiad. Niestety, bardzo kaloryczny. W 100 g domowej okrasy ze słoniny i cebulki jest ponad 660 kcal. Oczywiście 100 g omasty to bardzo dużo, nie da się jednak ukryć, że to wysokokaloryczny i tuczący dodatek. Można go jednak zastąpić.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Nie tylko cebula ze słoniną

Obraz
© 123RF.COM

Cebula ze słoniną albo boczek to najpopularniejsza polska omasta - dodajemy ją np. do pierogów, kopytek, wytrawnych naleśników. Okrasa znacznie podnosi jednak kaloryczność dań. Najlepiej z niej zrezygnować albo... zastąpić ją zdrowszą i równie smaczną posypką, która podkreśli smak potrawy.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Tuczący dodatek

Obraz
© 123RF.COM

Skwarki i omasta faktycznie często goszczą na polskim stole. Najczęściej dodawane są do potraw mącznych, często łączy się je z ziemniakami. Skwarki zwykle podawane są w towarzystwie usmażonej cebuli, co ma podkreślić i wzbogacić smak dania. Wytwarza się je ze świeżej lub wędzonej albo solonej słoniny oraz z wędzonek, głównie boczku.

Porcja ziemniaków z boczkiem i cebulą, posypana koperkiem i podana razem z kefirem, to lubiany przez Polaków wakacyjny obiad. Niestety, bardzo kaloryczny. W 100 g domowej okrasy ze słoniny i cebulki jest ponad 660 kcal. Oczywiście 100 g omasty to bardzo dużo, nie da się jednak ukryć, że to wysokokaloryczny i tuczący dodatek. Można go jednak zastąpić.

/ 9Zdrowe oliwy

Obraz
© 123RF.COM

Omasta sprawdza się, bo dzięki niej danie nie jest suche. Ten sam efekt uzyskamy, sięgając po zdrowe oleje roślinne - oliwę z oliwek, olej z pestek winogron, krokoszowy, lniany, piniowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni itp. Pasują do wszystkich dań podawanych na ciepło (uwaga - olejów nie podgrzewamy), świetnie podkreślają ich smak, dodają potrawom charakteru. A przy tym są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. We Włoszech czy Hiszpanii oliwą z oliwek polewa się w zasadzie wszystkie dania.

Przykład zastosowania: szparagi dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końce. Włożyć do naczynia do gotowania na prze i gotować przez 6-7 minut - nie dłużej, bo staną się łykowate. Wyjąć na talerz, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać łyżką oliwy z oliwek albo innym dowolnym olejem. Można posypać startym parmezanem.

Oleje roślinne świetnie komponują się z pierogami, ryżem, makaronami, wytrawnymi naleśnikami, kopytkami itp.

/ 9Pora na orzecha

Obraz
© 123RF.COM

Zdrową alternatywą dla tuczącej okrasy z boczku czy słoniny jest posypanie potrawy orzechami. Wszelkie makarony doskonale komponują się z orzechami włoskimi. Do pierogów czy ravioli można dodać garść orzeszków piniowych albo orzechów laskowych. Jeśli chodzi o pierogi, to mogą być one zarówno z wody, jak i usmażone na tłuszczu - okrasa w postaci pokruszonych orzechów sprawdzi się w obu przypadkach. Orzechy można wcześniej podprażyć, by wydobyć ich smak.

Przykład zastosowania: przygotować ravioli z bazylią. Pierożki ugotować w osolonej wodzie, wyłożyć na talerz, polać niewielką ilością oleju z pestek winogron, dodać niedużą garść orzeszków pinii. Obłożyć gałązkami rozmarynu.

/ 9Tak dla czosnku

Obraz
© Fotolia

Okrasę z powodzeniem zastąpi konfitowany czosnek. To bardzo stara metoda obróbki produktów spożywczych, jednak trochę zapomniana. Potrzeba do tego kilkanaście ząbków czosnku - w łupinie! - które należy wolno prażyć w dużej ilości oliwy albo oleju (np. rzepakowego). Uprażony czosnek (powinien mieć konsystencję upieczonego jabłka) trzeba wyłuskać z łupin jak bób, zrobić z niego pastę i podać na ciepło, np. do kotletów.

Czosnek można wykorzystać zamiast okrasy na zimno - należy go drobno posiekać i posypać nim danie, dodając niewielką ilość dowolnej oliwy. Takie połączenie jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich.

Przykład zastosowania: ugotować młode ziemniaki. Odcedzić, przełożyć na talerz. Doprawić do smaku. Polać dowolną oliwą, zetrzeć dwa ząbki czosnku. Posypać posiekaną natką pietruszki.

/ 9Płynne złoto na talerzu

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli uwielbiamy potrawy polane roztopionym masłem, najrozsądniej jest wykorzystać do tego tzw. masło ghee, czyli klarowane. Nazywa się je "płynnym złotem" i według ajurwedy (medycyny indyjskiej) charakteryzuje się wyjątkowym prozdrowotnym działaniem. Ma długi termin przydatności do spożycia. Ma bursztynowozłoty kolor, lekko słodkawy, orzechowy aromat i przyjemny, delikatny smak. Doskonale nadaje się do pierogów, kopytek, mięsa, warzyw, jajecznicy, naleśników.

Roztopione masło ghee można połączyć np. z tzw. breadcrumbs, czyli startym suchym, razowym chlebem.

Przykład zastosowania: ugotować kopytka, wyłożyć na talerz. Łyżkę masła ghee roztopić na patelni, wrzucić starty suchy, ciemny chleb. Wymieszać, przełożyć na danie.

/ 9Postawmy na sosy

Obraz
© 123RF.COM

Okrasę zastąpią nam wszelkie sosy - np. grzybowy, holenderski, pomidorowy, bazyliowy itp. Zadbajmy o to, by były sporządzone ze składników wysokiej jakości - dobrej oliwy, świeżych ziół. Takie sosy będą znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mącznych, grillowanych warzyw, mięs, ryb.

Przykład zastosowania: ugotować gnocchi i wyłożyć je na talerz. W naczyniu zmiksować cztery suszone pomidory w zalewie (jeśli są bez zalewy, dodać łyżkę oliwy z oliwek), można wrzucić łyżkę dowolnych orzechów. Doprawić solą morską i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty, dodać wodę albo śmietankę. Ewentualnie podgrzać w rondelku, wylać na gnocchi.

/ 9Inne pomysły na omastę

Obraz
© 123RF.COM

- Z kaszy gryczanej - pół szklanki kaszy wypłukać, zalać w garnku szklanką wody, zagotować. Dodać płaską łyżeczkę soli, 4 łyżki dobrego oleju roślinnego i gotować na małym ogniu przez ok. 8-10 minut, aż woda odparuje. Przykryć, odstawić jeszcze na 10 minut. Doprawić pieprzem, ewentualnie krótko podsmażyć, posypać danie.

- Pesto - np. bazyliowe, pomidorowe, pietruszkowe - w moździerzu umieścić 2 ząbki posiekanego czosnku, pęczek porwanych listków umytej i osuszonej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych (wcześniej posiekanych). Całość utrzeć na jednolitą masę. Dodać 1/3 szklanki startego parmezanu, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Można zrobić też w rozdrabniaczu.

/ 9Pestki i zioła

Obraz
© Fotolia

- Prażone pestki - dyni, słonecznika. Pestki praży się na suchej patelni, na małym ogniu, często je mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły. Prażenie uwolni z nich aromat. Ewentualnie można je na patelni doprawić solą morską do smaku. Pierogi wyśmienicie będą również smakować z czarnym sezamem.

- Świeże zioła - pasują do wszystkiego, a ich wybór jest tak duży, że każdy znajdzie smak dla siebie. Zioła podane w akompaniamencie zdrowej oliwy uzupełnią smak dania, a przy tym korzystnie wpłyną na organizm, np. usprawniając trawienie. Świeże zioła najlepiej kupować w doniczkach i uprawiać je na własną rękę, by zawsze móc z nich skorzystać.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał