Tak dla czosnku
Okrasę z powodzeniem zastąpi konfitowany czosnek. To bardzo stara metoda obróbki produktów spożywczych, jednak trochę zapomniana. Potrzeba do tego kilkanaście ząbków czosnku - w łupinie! - które należy wolno prażyć w dużej ilości oliwy albo oleju (np. rzepakowego). Uprażony czosnek (powinien mieć konsystencję upieczonego jabłka) trzeba wyłuskać z łupin jak bób, zrobić z niego pastę i podać na ciepło, np. do kotletów.
Czosnek można wykorzystać zamiast okrasy na zimno - należy go drobno posiekać i posypać nim danie, dodając niewielką ilość dowolnej oliwy. Takie połączenie jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich.
Przykład zastosowania: ugotować młode ziemniaki. Odcedzić, przełożyć na talerz. Doprawić do smaku. Polać dowolną oliwą, zetrzeć dwa ząbki czosnku. Posypać posiekaną natką pietruszki.