Zdrowe oliwy
Omasta sprawdza się, bo dzięki niej danie nie jest suche. Ten sam efekt uzyskamy, sięgając po zdrowe oleje roślinne - oliwę z oliwek, olej z pestek winogron, krokoszowy, lniany, piniowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni itp. Pasują do wszystkich dań podawanych na ciepło (uwaga - olejów nie podgrzewamy), świetnie podkreślają ich smak, dodają potrawom charakteru. A przy tym są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. We Włoszech czy Hiszpanii oliwą z oliwek polewa się w zasadzie wszystkie dania.
Przykład zastosowania: szparagi dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końce. Włożyć do naczynia do gotowania na prze i gotować przez 6-7 minut - nie dłużej, bo staną się łykowate. Wyjąć na talerz, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Polać łyżką oliwy z oliwek albo innym dowolnym olejem. Można posypać startym parmezanem.
Oleje roślinne świetnie komponują się z pierogami, ryżem, makaronami, wytrawnymi naleśnikami, kopytkami itp.