Barwniki „domowe” naturalne
Aby przygotowywane w domu babeczki, ciasta, kremy, naleśniki, gofry czy makarony miały piękny kolor, możemy zabarwić je naturalnymi substancjami. Co prawda, odcienie uzyskane dzięki wykorzystaniu takich składników, nie będą tak intensywne, jak te, które uzyskalibyśmy, dodając sklepowe barwniki. Jednak będziemy mieć pewność, że nasze potrawy nie zawierają żadnej „chemii”.
– Wystarczy tylko kilka produktów, by przygotować naturalne domowe barwniki. Czerwony kolor uzyskamy, wykorzystując sok z buraków, wiśni, malin, granatu. Sok z jagód pozwoli nam otrzymać niebieski odcień, a ze szpinaku – zielony. Skórka z pomarańczy, kurkuma i szafran zafarbują potrawę na żółto lub pomarańczowo. Mocny napar z herbaty da nam kolor brązowy, a dodatek gorzkiego kakao czy mocnej kawy czarny. Najczęściej te składniki należy rozdrobnić, a więc zgnieść lub posiekać i zagotować z cukrem lub cukrem pudrem. Jeśli chcemy zabarwić np. lukier do ciasta, wystarczy kilka kropli np. soku z buraków. Można posłużyć się również gotowymi, naturalnymi proszkami, dostępnymi w sklepach zielarski: proszek z czarnej porzeczki, koncentrat maliny w proszku, ekstrakt z czarnego bzu, ekstrakt z hibiskusa czy spirulina. Trzeba jednak kontrolować smak dania – wyjaśnia dietetyk Angelika Frączek-Bochenek.