Do babeczek, tortów i pierniczków
Barwniki spożywcze – w żelu lub w proszku, możemy dziś bez problemu dostać w sklepach czy w internecie. Są one niezwykle popularne, zwłaszcza że tęczowe jedzenie to jeden z gorętszych kulinarnych trendów. Na blogach, na Instagramie czy Pintereście znajdziemy więc obłędne zdjęcia różnokolorowych babeczek, tortów, naleśników, gofrów czy donatów. Warto przyjrzeć się bliżej takim barwnikom.
W składzie barwnika spożywczego znanej marki znajdziemy syrop glukozowy, cukier, kwas karminowy, luteinę, wodę, substancję żelującą, regulatory kwasowości oraz substancję konserwującą. Mimo że substancja nadająca kolor nie jest niebezpieczna, to spora dawka cukru i polepszaczy powinna już wzbudzić naszą czujność. Na opakowaniach często widnieje także ostrzeżenie, aby nie przekraczać dawki barwnika na porcję masy czy kremu. O czymś to świadczy – przyznaje dietetyk Angelika Frączek-Bochenek.