Pozornie zdrowe produkty, przed którymi przestrzegają dietetycy
O wytypowanie najbardziej "podstępnych" produktów znajdujących się na sklepowych półkach poprosiliśmy mgr inż. Monikę Turniak, dietetyczkę i doradcę żywieniowego z poradni Mój Dietetyk w Gdańsku.
Żywieniowe pułapki
Większość z nas nie czyta dokładanie etykietek znajdujących się na produktach spożywczych. Zresztą nie wszyscy wiedzą, co oznaczają tajemnicze skróty, numery i symbole. Często chcemy dobrze się odżywiać i w dobrej wierze wybieramy artykuły, które w powszechnej opinii służą naszemu zdrowiu i figurze. Wśród nich jest jednak wiele takich, które bezpieczne są tylko z pozoru. To prawdziwe żywieniowe pułapki, bo o ile większość z nas ma świadomość tego, że chipsy czy napoje gazowane z pewnością nam nie służą, o tyle te kuszą nas jako zdrowe i wyszczuplające. O wytypowanie najbardziej "podstępnych" produktów znajdujących się na sklepowych półkach poprosiliśmy mgr inż. Monikę Turniak, dietetyczkę i doradcę żywieniowego z poradni Mój Dietetyk w Gdańsku.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Smakowe płatki śniadaniowe
Wszystkie płatki czekoladowe polane miodem czy dodatkowo wzbogacone orzeszkami są produktami dosładzanymi o niskiej wartości odżywczej. Niewskazane są płatki typy "crunchy", ponieważ są bardzo kaloryczne i zawierają dużą ilość tłuszczów i cukru. Proponuję sięgać po płatki jęczmienne czy owsiane lub naturalne otręby. Mają one znacznie mniej kalorii, są pełnowartościowym produktem, dającym na długo uczucie sytości. Węglowodany zawarte np. w owsiance dostarczają nam energii na cały dzień. Ciekawą alternatywą na rozgrzewające zimowe śniadanie jest np. przygotowanie płatków owsianych na mleku (najlepiej o zawartości tłuszczu 1,5-2 proc.) z dodatkiem kawałków pachnącej pomarańczy i szczyptą cynamonu.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Soki owocowe
Soki dostępne w kartonach bardzo często są dodatkowo dosładzane i często zawierają syntetyczne witaminy oraz konserwanty. Producenci chcą w ten sposób "uatrakcyjnić" ich smak. Z kolei do tych z założenia "bezcukrowych", często dodawany jest sok winogronowy, co również podnosi ich energetyczność. Jeżeli będziemy pić je bez umiaru, wówczas o dodatkowe kilogramy wcale nietrudno. Lepszą alternatywą są soki warzywne, zawierające mniej kalorii, a więcej błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Dlatego namawiam do dokładnego czytania etykiet na sokach. Najlepszym wyjściem byłoby przygotowywanie soków w domu albo po prostu zjedzenie świeżego owocu.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Jogurty owocowe
Te produkty zawierają w sobie sporą ilość dodanego cukru. Oczywiście jogurt sam w sobie jest bardzo zdrowy, dostarcza bowiem naszemu organizmowi cennego białka i wapnia. Proponuję wybierać jogurty naturalne o około 2-procentowej zawartości tłuszczu i dodawać do nich owoce. Uzyskamy wówczas zbliżony efekt smakowy, a kaloryczność będzie znacznie mniejsza. Oczywiście w sezonie letnim mamy o wiele większy wybór, ale teraz możemy sięgać po mrożone owoce.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Woda smakowa
Zaletami wód naturalnych jest ich niezmieniona procesami technologicznymi czystość chemiczna i mikrobiologiczna. Wody smakowe są tej naturalności pozbawione przez proces aromatyzacji, podczas którego niszczone są naturalne składniki. Ponadto nie posiadają one wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych. Jeśli nie smakuje nam woda, możemy dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny czy limonki. Możemy też dorzucić parę listków mięty, bazylii czy kilka plasterków świeżego ogórka. Kupując wodę zachęcam do uważnego przestudiowania danych zawartych na butelce, gdyż nie każda woda sprzedawana w sklepie to woda mineralna. Na etykiecie powinna być zamieszczona informacja o producencie, nazwie produktu wraz ze składem oraz wartością odżywczą.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Ciemne pieczywo
Każdy z nas wie, że powinniśmy jeść ciemne pieczywo. Dokonując wyboru chleba warto kierować się nie tylko kolorem, ale także jego twardością. Prawdziwy razowiec powinien być twardy. Miękkie ciemne pieczywo jest tylko dodatkowo zabarwione karmelem i nie dostarcza nam tylu cennych składników, co pieczywo wypiekane z mąki pełnoziarnistej. Zdarza się, że chleb sprzedawany jako słonecznikowy czy dyniowy ma ziarna tylko na wierzchu.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Suszone owoce
Fakt, że zawierają sporo błonnika i witamin. Ale trzeba jeść je z umiarem! Suszone morele, gruszki, śliwki czy rodzynki to prawdziwe bomby kaloryczne. Chętnie po nie sięgamy, czytając lub pracując przy komputerze. Uwaga! 100 g zawiera ok. 300 kcal. Proponuję sięgać po świeże owoce - mają tylko 50-70 kcal w takiej samej porcji.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?
Dżemy niskocukrowe
Rzeczywiście zawierają mniej cukru, ale nie są najzdrowsze. Cukier jest naturalnym konserwantem, więc produkty wysokosłodzone nie wymagają z reguły dodatkowego konserwowania. Dżemy niskosłodzone w warunkach przemysłowych często są konserwowane chemicznie. Proponuję zatem sięgać po konfitury domowe.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?