Niebezpieczne dla zdrowia
Na zakupach powinniśmy dokładnie sprawdzać etykiety. – Im mniej dodatkowych składników, tym większa pewność, że dany produkt jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Najczęściej barwione są takie grupy produktów spożywczych jak jaja, przetwory mleczne, cukry, syropy, miód i słodziki, a także przetworzona żywność, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci – tłumaczy dietetyk.
Syntetyczne barwniki spożywcze są w większości przypadków, związkami aromatycznymi, azowymi. A te z kolei powodują zagrożenie dla zdrowia. – Rozpuszczają się w tłuszczach, przez co mogą odkładać się w narządach wewnętrznych, zwłaszcza w wątrobie. Dodatkowo barwniki azowe ulegają przemianie w ustroju w związki aminowe, a te wykazują działanie rakotwórcze. Natomiast barwniki należące do grupy Southampton, a więc E102 tartrazyna, E104 żółcień chinolinowa, E110 żółcień pomarańczowa, E122 azorubina, E124 żółcień koszenilowa oraz E129 czerwień Allura, są szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Dlatego żywność zawierająca choć jeden z tych barwników, musi być opatrzona ostrzeżeniem „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”. Barwniki z tej grupy są dodawane m.in. do słodyczy, wędlin, przetworów rybnych serów, żywności przetworzonej – ostrzega Angelika Frączek-Bochenek.