Barwniki spożywcze – co to takiego?
Barwniki to substancje nadające lub przywracające żywności barwę. – Dodaje się je przede wszystkim po to, by poprawić wygląd produktu czy potrawy – wyjaśnia dietetyk Angelika Frączek-Bochenek z Misji Dieta, projektu Śląskich Laboratoriów Analitycznych w Katowicach.
– Barwniki, podobnie jak stosowane w przemyśle spożywczym aromaty, enzymy, konserwanty, substancje słodzące czy wzmacniające smak, oznacza się przeważnie symbolem E. Obecnie dozwolonych jest 40 barwników (E100-E180). Znajdziemy wśród nich 16 barwników pochodzenia naturalnego, 3 identyczne z naturalnym, 15 jest syntetycznych organicznych oraz 6 syntetycznych nieorganicznych. Do naturalnych zaliczamy np. karmel, chlorofil, karoten, kurkuminę, likopen, luteinę. Nieorganiczne to np.: złoto, srebro, węglan wapnia, dwutlenek tytanu. Na większą uwagę zasługują syntetyczne, z których wiele jest szkodliwych dla zdrowia w większej dawce np. żółcień pomarańczowa, czerwień koszenilowa, czerwień allura, azorubina, tartrazyna czy żółcień chinolinowa – mówi Angelika Frączek-Bochenek.