E 500-699, m.in. wzmacniacze smaku
Obejmują substancje spulchniające, przeciwzbrylające i wzmacniające smak. Wśród nich znajduje się osławiony już glutaminian sodu (E 621). Jest jedną z najważniejszych substancji w chemii spożywczej. Wydobywa i wzmacnia smak zup instant, jest dodatkiem prawie każdej przyprawy (np. curry czy przyprawy do kurczaka), możemy znaleźć ją także w konserwach rybnych i produktach, które po rozrobieniu posiadają intensywny smak i zapach. I faktycznie poprawia smak, ale tym samym umożliwia producentom żywności zmniejszenie ilości naturalnych składników w wytwarzanych produktach. Pojawia się coraz więcej bardzo niepokojących informacji odnośnie szkodliwości glutaminianu. Według nich powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe np. bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny.
Polecamy również
Tego nie wolno łączyć! Tego nie wolno łączyć!