E 400-499, czyli emulgatory i środki zagęszczające
Chemiczne sztuczności dodaje się do żywności także, by poprawić jej konsystencję. Zapobiegają one rozdzielaniu się emulsji, mogą też sprawiać, że produkt, w którym występują, wygląda na bardziej pożywny niż jest w rzeczywistości. Są one potrzebne do produkcji takich produktów, jak majonezy, margaryny oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa stosowane zamiast masła. Występują też w zupach, sosach, pieczywie, ciastach i ciastkach czy czekoladzie. Nie wszystkie są sztuczne np. jeden z szeroko stosowanych emulgatorów - lecytyna, występują w soi. E 450-452 to fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne substancje, które znajdziemy w serkach topionych. Zaburzają one równowagę wodną w organizmie, mogą powodować wzrost ciśnienia i przyczyniać się do otyłości .
Polecamy również
Tego nie wolno łączyć! Tego nie wolno łączyć!