E 200-299, czyli konserwanty
Chociaż produkty z konserwantami nie budzą naszego zaufania, to z kolei spożywanie jedzenia zupełnie ich pozbawionego naraziłaby nas na liczne zatrucia pokarmowe. Konserwanty niszczą przede wszystkim drożdże i grzyby, ale są również takie, które chronią przed bakteriami. Jednak te środki chemiczne mogą niekorzystnie wpływać nasze zdrowie i kondycję. Kwas benzoesowy (E-210) może podrażniać śluzówkę żołądka i jelit oraz powodować wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Z kolei azotyny potasu oraz sodu, czyli E 249 oraz E 250, powszechnie stosowane przez producentów wędlin i stabilizujące czerwony kolor w ich wyrobach (bez nich mięso wyglądałby na szare) przyczyniają się do nadciśnienia. W trakcie peklowania z azotynów powstają także rakotwórcze związki zwane nitrozaminami.
Polecamy również
Tego nie wolno łączyć! Tego nie wolno łączyć!