E100-199, czyli barwniki
Stosowane są do poprawienia koloru np. margaryny, olejów, serów żółtych, dżemów, kisieli, lodów czy przetworów owocowych. Często używane są też w cukiernictwie. Przede wszystkim są to substancje pochodzenia syntetycznego, ale znajdziemy wśród nich też naturalne - takie jak np. likopen (E 160d) występujący w pomidorach czy chlorofile (E 140) pozyskiwane z lucerny, szpinaku czy pokrzywy. Na barwniki najbardziej powinni uważać alergicy i astmatycy, ponieważ mogą wywoływać lub nasilać reakcje alergiczne. Na jakie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? Na pewno będzie to tartrazyna (E 102) i amarant (E123) powodujące napady duszności , biegunkę i pokrzywkę. Uważać muszą zwłaszcza osoby uczulone na kwas acetylsalicylowy (aspiryna).
Polecamy również
Tego nie wolno łączyć! Tego nie wolno łączyć!