Chleb pszenno-razowy
Do jego wypieku używa się dobrej jakości mąki pszennej, która nie jest pozbawiona najcenniejszych dla zdrowia mikroelementów. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, miedź i cynk. Regularnie spożywany dostarcza optymalnych dawek błonnika, który nie tylko syci na dłużej, ale reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie. Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Niestety, w sklepach nie brakuje podróbek prawdziwego chleba razowego. Dlatego wybierając pieczywo należy czytać jego skład (dotyczy to również sprzedawanych bochenków bez opakowania, w sklepie powinna znaleźć się informacja o użytych w procesie wypieku półproduktach). Pierwsze miejsce na etykiecie powinna zawierać mąka razowa (pełnoziarnista) - im mniej jej jest tym większe prawdopodobieństwo, że zakupimy białe pieczywo jedynie "zabarwione" przez producentów za pomocą karmelu, słodu lub cykorii. Prawdziwy chleb razowy nie powinien być miękki czy puszysty, a raczej o zwartej, lekko wilgotnej strukturze.