Chleb żytni
To jeden z najlepszych wyborów w trakcie zakupów w piekarni. Chleb żytni ma do 20 proc. mniej kalorii niż wyrób z mąki pszennej i blisko cztery razy więcej błonnika pokarmowego. Ma również niski indeks glikemiczny i spora ilość witamin w składzie (szczególnie tych z grupy B.
Cechuje go charakterystyczny smak, zapach i konsystencja, a wszystko dzięki użytemu zakwasowi i procesowi fermentacji. Jedząc regularnie ten rodzaj pieczywa dostarczamy organizmowi sporych dawek kwasu foliowego (cennego składnika zwłaszcza dla przyszłym mam) i zapewniamy prawidłowe funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej w układzie pokarmowym.
Najpopularniejszymi rodzajami chleba żytniego jest pumpernikiel i chleb litewski. Poleca się je szczególnie osobom, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Bez obaw mogą go jeść również chorzy na cukrzycę czy osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu. Niewskazany jest jedynie cierpiącym na wrzody żołądka.