Piecz chleb, będziesz wielki!
Domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. I choć wiele osób rezygnuje z tego zajęcia bojąc się porażki, to pieczenie chleba czy bułek w domu nie jest takie trudne. Trzeba opanować podstawy i wszystko pójdzie jak z płatka.
Domowe pieczywo na śniadanie
Domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. I choć wiele osób rezygnuje z tego zajęcia bojąc się porażki, to pieczenie chleba czy bułek w domu nie jest takie trudne. Trzeba opanować podstawy i wszystko pójdzie jak z płatka. Pyszne, własnej roboty pieczywo na śniadanie będzie nagrodą za naszą pracę i wzbudzi zachwyt znajomych. A oto garść przepisów na różnego typu pieczywo.
Przede wszystkim warto spróbować zrobić zakwas chlebowy. Dzięki temu nasze bochenki będą bardziej przypominać tradycyjne pieczywo. Robienie zakwasu wcale nie jest trudne. Bierzemy pół szklanki mąki żytniej, mniej więcej tyle samo wody, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepsza temperatura to 25 - 30 st C, w niższej - zakwaszanie trwa dłużej, w wyższej z kolei - fermentacja się nie udaje. Po 24 godzinach, znowu dajemy pół szklanki mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto dodatkowo przemieszać, żeby bakterie mogły lepiej "pracować". Procedurę powtarzamy przez 4-5 dni dodając każdej doby garść mąki i trochę wody.
Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce. Fermentacja zostaje w ten sposób zwolniona - inaczej musielibyśmy go "karmić", czyli dodawać nowe porcje mąki i wody. Zakwas stojący w temperaturze pokojowej po "przerobieniu" nowych składników (trwa to ok. dobę) zaczyna powoli obumierać.
Żytni chleb
Gdy już mamy zakwas, możemy pokusić się o zrobienie żytniego chleba. Potrzebne nam: 2 kg mąki żytniej razowej, łyżka kminku, łyżka soli oraz dwie łyżki oleju i mąki do posmarowania formy. Jedną szklankę żytniej mąki zalewamy aktywnym zakwasem, tak by powstała gęsta papka, pozostawiamy w ciepłym miejscu do następnego dnia, do wyrośnięcia. W przeddzień pieczenia sfermentowany zaczyn mieszamy z 3-4 szklankami ciepłej wody, łączymy z czterema szklankami mąki i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 -14 godzin. W tym czasie powiększa ono swoją objętość. Potem stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę energicznie mieszając ciasto drewnianą łyżką, Wyrabiamy (około 20 minut) z dodatkiem soli i kminku. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Formy smarujemy olejem, posypujemy mąką i napełniamy ciastem do połowy. Pieczemy godzinę w temperaturze 210°C. Przed wyjęciem z pieca chleb smarujemy ciepłą wodą.
Pyszne pszenne bułeczki
Składniki: 40 g drożdży, 550 g mąki pszennej, pół szklanki mleka, 1 jajko, dwie łyżki masła, sześć łyżek wody, łyżeczka cukru, 1 jajko do posmarowania bułek, 3/4 łyżeczki soli, ser żółty, mak, sezam, dowolne płatki i ziarna do posypania. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony zaczyn odstawić pod przykryciem na godzinę. Do miski wsypać mąkę, sól, zrobić dołek, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży, jajo, rozpuszczone masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatać ciasto - powinno być dość miękkie. Gdyby okazało się zbyt kleiste, podsypać mąką. Kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu pod czystą lnianą ściereczką aż podwoi swą objętość. Ponownie szybko zagnieść ciasto, odcinać z niego nieduże kawałki i formować bułeczki. Gotowe bułki układać w sporych odstępach od siebie (żeby się nie posklejały), na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. Smarować wierzch jajkiem i posypywać makiem, sezamem, płatkami zbożowymi albo
startym serem i ostrą papryką. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Włoska ciabatta
Składniki na sześć sztuk: szklanka ciepłej wody, łyżeczka suchych drożdży, 250 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki soli morskiej, 3/4 łyżeczki cukru, 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine. Do miksera wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać mąkę, sól, cukier i wlać oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką. Za pomocą haka miksera miksować ciasto na małej prędkości przez 3 minuty, następnie zwiększyć obroty miksera i miksować przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Blachę posmarować oliwą i wyłożyć całe ciasto. Odczekać 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. Ostrym nożem pokroić ciasto na 6 części, odsuwając od siebie na odległość kilku centymetrów. Ustawić krótkie szklaneczki w kątach blachy i przykryć folią spożywczą, tworząc daszek (folia nie ma dotykać ciasta, a zabezpieczyć je przed wyschnięciem). Odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 240
stopni. Zdjąć szklaneczki oraz folię z blachy i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 20 minut.
Focaccia z pomidorami i ziołami
Składniki na sześć porcji: 2 średnie ziemniaki, 500 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 20 pomidorków koktajlowych, oliwa extra vergine, suszone oregano, sól. Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić na połówki i ugotować do miękkości. Odcedzić, rozgnieść tłuczkiem i ostudzić. Do większej plastikowej miski skruszyć świeże drożdże. Wlać 100 ml ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Dodać ostudzone ziemniaki i połączyć składniki. Dodać 70 ml ciepłej wody i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać 3 łyżeczki soli morskiej rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody. Wyrabiać dalej przez około 10 minut. Na koniec dokładnie wgnieść w ciasto 3 łyżki oliwy extra vergine, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Tortownicę wysmarować oliwą i włożyć ciasto (na wysokość około 2 - 3 cm). Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki, usunąć szypułki, oprószyć solą, pieprzem i 2 - 3 łyżeczkami oregano, wymieszać z 2
łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić focaccię i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.
Grahamki
Na te pyszne bułeczki potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 szklanki otrąb pszennych, 1/2 l wody, 1 kostkę drożdży, 5 łyżek oliwy, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru. Przesianą mąkę pszenną i razową wsypać do miski, zrobić na środku wgłębienie, wsypać skruszone drożdże, wlać 1 szklankę wody, posypać i łyżeczką cukru. Odstawić na około 15 minut, albo aż zaczyn ruszy. Po tym czasie dodać resztę mąki i oliwę, wyrobić dość luźne ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do podwojenia objętości. Lekko wyrobić i uformować grahamki. Smarować mlekiem. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w 250 st. C ok. 15 minut.
Bułki maślane
Ulubione pieczywo jest bardzo łatwe do zrobienia. Potrzebujemy: 5 g drożdży, 190 g mąki, 20 g cukru, 1 łyżeczkę soli, 3 jajka i 150 g masła. Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy takie bułeczki, jak chcemy. Smarujemy oliwą lub olejem blachę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. W tej temperaturze pieczemy około 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 7 minut.
Chleb drożdżowy
Teraz czas na najłatwiejszy chleb drożdżowy. Składniki na 1 mały bochenek: 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli. Drożdże skruszamy do kubka, dodajemy cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, później z drożdżami a na koniec dodajemy resztę mleka. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Uderzamy pięścią w ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek. Wkładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35 minut.
Chleb razowy
I na koniec: najlepszy razowiec! Składniki na 2 niewielkie bochenki: 225 g mąki pszennej chlebowej, 450 g mąki razowej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka drobnego cukru, 2 łyżeczki suchych drożdży, 25 g miękkiego masła i 450 ml ciepłej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier, drożdże i wymieszać. Dodać masło i wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie formy do keksu wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, obsypać ziarnami (niekoniecznie). Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230 stopni C, potem zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec kolejne 15minut.