Cukiniowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim
*Składniki: *6 jajek, 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), 1 pęczek umytego czosnku niedźwiedziego, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól.
Przygotowanie: jajka wbić do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, całość ubić mikserem. Ubijając dodać mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodać startą cukinię, posiekany czosnek i wymieszać dokładnie łyżką. Wlać masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.