Jak ją jeść?
Ciekawy wygląd czerymoi to efekt zrośnięcia się dna kwiatowego i wielu małych owoców. Podczas zakupów wybierajmy okazy dość ciężkie oraz miękkie, co powinno sugerować ich odpowiednią dojrzałość. Jeśli czerymoja jest twarda, można ją odłożyć na parapet, jednak należy uważać, ponieważ owoc należy do dość nietrwałych i szybko się psuje - skórka szybko wówczas brązowieje. Najlepiej przechowywać go jednak w lodówce, lecz nie dłużej niż 2-3 dni.
Przed spożyciem czerymoję trzeba obrać ze skórki, ponieważ jadalny jest tylko miąższ owocu. Do celów kulinarnych nie nadają się także skrywające się w nim czarne liczne czarne pestki, zawierające dość toksyczne substancje.
Zawartość owocu na pewno wynagrodzi nam wszelkie niedogodności związane z jego obieraniem i wypestkowywaniem.