Co w niej siedzi?
Czerymoja jest bardzo słodkim owocem, co zawdzięcza dużej dawce fruktozy, czyli cukru dobrze tolerowanego przez diabetyków, będącego także naturalnym prebiotykykiem wspomagającym wchłanianie wapnia, doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej oraz wsparciem dla systemu odpornościowego.
Na wzmocnienie naszego układu immunologicznego wpływa również witamina C, której owoc flaszowca peruwiańskiego jest znakomitym źródłem - 100 g czerymoi zapewnia dzienne zapotrzebowanie na ten znakomity antyoksydant, który skutecznie stymuluje białe krwinki, odpowiedzialne za walkę z atakami wirusów czy bakterii oraz neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu, a także rozwoju schorzeń układu krążenia.
Egzotyczny owoc jest również bogaty w inne witaminy, zwłaszcza B6 (niezbędnej w syntezie białek i produkcji krwinek czerwonych).
Czerymoja dostarcza także sporo cennych mikroelementów, przede wszystkim wapnia (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów) i fosforu, który uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.
Mimo sporej zawartości cukrów, owoc jest dość niskokaloryczny - 100 g dostarcza ok. 90 kcal.