Samo zdrowie
Ajurweda (system medycyny indyjskiej rozwinięty w starożytności) uważa ryż czerwony za najbardziej wartościowy ze wszystkich - ponoć wpływa na tworzenie się esencji życiowej. Spożywanie czerwonego ryżu pomaga zachować dobre zdrowie: korzystnie oddziałuje na trawienie, wzrok, głos, mięśnie, a nawet barwę skóry. W medycynie ajurwedyjskiej czerwonym ryżem leczy się gorączkę, kaszel, zatrucia i duszności. Uważa się ponadto, że jego spożywanie zwiększa produkcję komórek rozrodczych u kobiet i mężczyzn. To produkt zalecany w astmie. Czerwony ryż stanowi ponadto bardzo dobre źródło żelaza, którego niedobór powoduje niedokrwistość (anemię), a także witamin z grupy B dobroczynnych dla układu nerwowego.
Czerwony ryż znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych delikatesach oraz supermarketach. Kosztuje więcej niż ryż biały, jednak jego walory prozdrowotne i smakowe zrekompensują nam ten wydatek. Najlepiej wybierać produkt pochodzący z uprawy ekologicznej.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia