Który ryż jest najzdrowszy?
Warto jeść ryż, jednak pod warunkiem, że wybieramy najlepszą dla zdrowia odmianę. Naukowcy nie mają wątpliwości, że najgorszej jakości jest ryż biały. Zanim trafi do sprzedaży, zostaje oczyszczony, przez co traci witaminy i pierwiastki znajdujące się w łuskach. Zespół uczonych z Japonii, Chin, Stanów Zjednoczonych i Australii odkrył, że spożywanie białego ryżu kilka razy w tygodniu o kilkanaście procent podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. A im więcej ryżu jemy, tym ryzyko rozwoju choroby jest większe.
Optymistyczne wnioski płyną natomiast z badań nad ryżem pełnoziarnistym. Uczeni z Uniwersytetu Harvarda dowiedli, że spożywanie minimum dwóch porcji takiego ryżu w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Na szczególną uwagę zasługuje bogaty w przeciwutleniacze ryż czerwony pełnoziarnisty.