Szybkie ciasto z czereśniami
Składniki: 0,5 kg wydrylowanych czereśni, 250 g drobnego cukru, 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 5 jajek, szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie: oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, gładką masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtko. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i solą. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj do masy 1/3 piany. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj dokładnie. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Poukładaj na wierzchu owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.