Słodsza kuzynka wiśni
Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. A czy wiedzieliście, że czereśnie wspomagają leczenie niektórych dolegliwości zdrowotnych, np. artretyzmu? Sezon na czereśnie trwa dosyć krótko, dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Jakie właściwości posiadają owoce czereśni i co można z nich przygotować?
Zobacz wideo, z którego dowiesz się, jakie owoce są najzdrowsze:
Czereśnie – jedz na zdrowie
W wypadku czereśni reguła "nie oceniaj książki po okładce" nie sprawdzi się – im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Jednak należy pamiętać, że czereśnie, choć aż w 80 proc. składają się z wody, są wysokokalorycznymi owocami, dlatego jeżeli odchudzasz się, powinieneś ograniczyć ilość zjadanych czereśni. Ale jednocześnie owoce te są nieocenionym źródłem energii i wzmagają apetyt – to dobra wiadomość dla mam małych niejadków.
Kto powinien jeść czereśnie?
Jeżeli cierpisz na dnę moczanową (artretyzm) – jedz czereśnie! Zawierają one witaminy z grupy B, które zmniejszają poziom stężenia kwasu moczowego w stawach. A występująca w tych owocach cyjanidyna pomoże zmniejszyć próg odczuwania bólu związanego z obecnością kryształków kwasu moczowego w stawach. Dodatkowo czereśnie dostarczą twojemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, która łagodzi różnorakie stany zapalne organizmu. Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate, zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki. Natomiast te słodsze wykazują działanie moczopędne oraz wpływają łagodząco na przewód pokarmowy. A czy wiedzieliście, że sok z czereśni pomaga w procesie odtruwania wątroby i oczyszczania nerek, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czy czereśnie mogą szkodzić?
Są pewne grupy osób, które nie powinny jeść czereśni lub ograniczyć ilość ich spożywania do minimum. Do tego grona należą kobiety w ciąży; jak najbardziej powinny one jeść czereśnie ze względu na dużą dawkę zawartego w nich jodu, ale ponieważ owoce te należą do produktów ciężkostrawnych, powinny być jedzone przez przyszłe mamy w rozsądnych ilościach. Na czereśnie powinni uważać również cukrzycy. W 100 g znajdziemy aż 12,82 g cukru, jednak samej sacharozy jest niewiele, zatem ich indeks glikemiczny jest dosyć niski i wynosi 22. Dlatego diabetycy jak najbardziej mogą jeść te owoce, ale w rozsądnych ilościach. Dodatkowo, jeżeli zjemy czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w za dużych ilościach albo popijemy je wodą, wówczas także mogą spotkać nas nieprzyjemności. Także wszystko jest dobre, ale w odpowiednich ilościach – pamiętając o tej zasadzie, możesz cieszyć się smakiem i zdrowiem płynącym z czereśni.
Czereśnie w kuchni
Najlepiej jeżeli jesz czereśnie na surowo, tak samo jak wiśnie – wówczas dostarczają twojemu organizmowi najwięcej witamin i składników odżywczych. Cena czereśni waha się w tej chwili od 32 złotych na bazarkach i w warzywniakach do 19 złotych w dyskontach. Wybieraj jędrne i dobrze wybarwione owoce. Po opłukaniu można je przechowywać do 7 dni w lodówce. Pamiętaj, że jeden zepsuty owoc, może sprawić, zgnije cała partia. Po obróce termicznej czereśnie będą lżej strawne. Można z nich przygotować kompot, przecier lub mus. Często wykorzystujemy je jako składnik ciast, domowych galaretek i kisieli, ale sprawdzają się także jako dodatek do delikatnego, króliczego mięsa. Czereśnie wraz z rukolą i kozim serem stworzą wspaniale skomponowaną sałatkę - spróbuj koniecznie!
Szybkie ciasto z czereśniami
Składniki: 0,5 kg wydrylowanych czereśni, 250 g drobnego cukru, 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 5 jajek, szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie: oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, gładką masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtko. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i solą. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj do masy 1/3 piany. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj dokładnie. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Poukładaj na wierzchu owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.