Czereśnie - dlaczego warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Słodsza kuzynka wiśni

Obraz
© 123RF.COM

Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. A czy wiedzieliście, że czereśnie wspomagają leczenie niektórych dolegliwości zdrowotnych, np. artretyzmu? Sezon na czereśnie trwa dosyć krótko, dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Jakie właściwości posiadają owoce czereśni i co można z nich przygotować?

Zobacz wideo, z którego dowiesz się, jakie owoce są najzdrowsze:

/ 6Czereśnie – jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

W wypadku czereśni reguła "nie oceniaj książki po okładce" nie sprawdzi się – im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Jednak należy pamiętać, że czereśnie, choć aż w 80 proc. składają się z wody, są wysokokalorycznymi owocami, dlatego jeżeli odchudzasz się, powinieneś ograniczyć ilość zjadanych czereśni. Ale jednocześnie owoce te są nieocenionym źródłem energii i wzmagają apetyt – to dobra wiadomość dla mam małych niejadków.

/ 6Kto powinien jeść czereśnie?

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli cierpisz na dnę moczanową (artretyzm) – jedz czereśnie! Zawierają one witaminy z grupy B, które zmniejszają poziom stężenia kwasu moczowego w stawach. A występująca w tych owocach cyjanidyna pomoże zmniejszyć próg odczuwania bólu związanego z obecnością kryształków kwasu moczowego w stawach. Dodatkowo czereśnie dostarczą twojemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, która łagodzi różnorakie stany zapalne organizmu. Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate, zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki. Natomiast te słodsze wykazują działanie moczopędne oraz wpływają łagodząco na przewód pokarmowy. A czy wiedzieliście, że sok z czereśni pomaga w procesie odtruwania wątroby i oczyszczania nerek, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

/ 6Czy czereśnie mogą szkodzić?

Obraz
© 123RF.COM

Są pewne grupy osób, które nie powinny jeść czereśni lub ograniczyć ilość ich spożywania do minimum. Do tego grona należą kobiety w ciąży; jak najbardziej powinny one jeść czereśnie ze względu na dużą dawkę zawartego w nich jodu, ale ponieważ owoce te należą do produktów ciężkostrawnych, powinny być jedzone przez przyszłe mamy w rozsądnych ilościach. Na czereśnie powinni uważać również cukrzycy. W 100 g znajdziemy aż 12,82 g cukru, jednak samej sacharozy jest niewiele, zatem ich indeks glikemiczny jest dosyć niski i wynosi 22. Dlatego diabetycy jak najbardziej mogą jeść te owoce, ale w rozsądnych ilościach. Dodatkowo, jeżeli zjemy czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w za dużych ilościach albo popijemy je wodą, wówczas także mogą spotkać nas nieprzyjemności. Także wszystko jest dobre, ale w odpowiednich ilościach – pamiętając o tej zasadzie, możesz cieszyć się smakiem i zdrowiem płynącym z czereśni.

/ 6Czereśnie w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej jeżeli jesz czereśnie na surowo, tak samo jak wiśnie – wówczas dostarczają twojemu organizmowi najwięcej witamin i składników odżywczych. Cena czereśni waha się w tej chwili od 32 złotych na bazarkach i w warzywniakach do 19 złotych w dyskontach. Wybieraj jędrne i dobrze wybarwione owoce. Po opłukaniu można je przechowywać do 7 dni w lodówce. Pamiętaj, że jeden zepsuty owoc, może sprawić, zgnije cała partia. Po obróce termicznej czereśnie będą lżej strawne. Można z nich przygotować kompot, przecier lub mus. Często wykorzystujemy je jako składnik ciast, domowych galaretek i kisieli, ale sprawdzają się także jako dodatek do delikatnego, króliczego mięsa. Czereśnie wraz z rukolą i kozim serem stworzą wspaniale skomponowaną sałatkę - spróbuj koniecznie!

/ 6Szybkie ciasto z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 0,5 kg wydrylowanych czereśni, 250 g drobnego cukru, 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 5 jajek, szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie: oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, gładką masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtko. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i solą. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj do masy 1/3 piany. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj dokładnie. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Poukładaj na wierzchu owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany