Czereśnie - dlaczego warto je jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Słodsza kuzynka wiśni

Obraz
© 123RF.COM

Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. A czy wiedzieliście, że czereśnie wspomagają leczenie niektórych dolegliwości zdrowotnych, np. artretyzmu? Sezon na czereśnie trwa dosyć krótko, dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami. Jakie właściwości posiadają owoce czereśni i co można z nich przygotować?

Zobacz wideo, z którego dowiesz się, jakie owoce są najzdrowsze:

/ 6Czereśnie – jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

W wypadku czereśni reguła "nie oceniaj książki po okładce" nie sprawdzi się – im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Jednak należy pamiętać, że czereśnie, choć aż w 80 proc. składają się z wody, są wysokokalorycznymi owocami, dlatego jeżeli odchudzasz się, powinieneś ograniczyć ilość zjadanych czereśni. Ale jednocześnie owoce te są nieocenionym źródłem energii i wzmagają apetyt – to dobra wiadomość dla mam małych niejadków.

/ 6Kto powinien jeść czereśnie?

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli cierpisz na dnę moczanową (artretyzm) – jedz czereśnie! Zawierają one witaminy z grupy B, które zmniejszają poziom stężenia kwasu moczowego w stawach. A występująca w tych owocach cyjanidyna pomoże zmniejszyć próg odczuwania bólu związanego z obecnością kryształków kwasu moczowego w stawach. Dodatkowo czereśnie dostarczą twojemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, która łagodzi różnorakie stany zapalne organizmu. Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate, zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki. Natomiast te słodsze wykazują działanie moczopędne oraz wpływają łagodząco na przewód pokarmowy. A czy wiedzieliście, że sok z czereśni pomaga w procesie odtruwania wątroby i oczyszczania nerek, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

/ 6Czy czereśnie mogą szkodzić?

Obraz
© 123RF.COM

Są pewne grupy osób, które nie powinny jeść czereśni lub ograniczyć ilość ich spożywania do minimum. Do tego grona należą kobiety w ciąży; jak najbardziej powinny one jeść czereśnie ze względu na dużą dawkę zawartego w nich jodu, ale ponieważ owoce te należą do produktów ciężkostrawnych, powinny być jedzone przez przyszłe mamy w rozsądnych ilościach. Na czereśnie powinni uważać również cukrzycy. W 100 g znajdziemy aż 12,82 g cukru, jednak samej sacharozy jest niewiele, zatem ich indeks glikemiczny jest dosyć niski i wynosi 22. Dlatego diabetycy jak najbardziej mogą jeść te owoce, ale w rozsądnych ilościach. Dodatkowo, jeżeli zjemy czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w za dużych ilościach albo popijemy je wodą, wówczas także mogą spotkać nas nieprzyjemności. Także wszystko jest dobre, ale w odpowiednich ilościach – pamiętając o tej zasadzie, możesz cieszyć się smakiem i zdrowiem płynącym z czereśni.

/ 6Czereśnie w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej jeżeli jesz czereśnie na surowo, tak samo jak wiśnie – wówczas dostarczają twojemu organizmowi najwięcej witamin i składników odżywczych. Cena czereśni waha się w tej chwili od 32 złotych na bazarkach i w warzywniakach do 19 złotych w dyskontach. Wybieraj jędrne i dobrze wybarwione owoce. Po opłukaniu można je przechowywać do 7 dni w lodówce. Pamiętaj, że jeden zepsuty owoc, może sprawić, zgnije cała partia. Po obróce termicznej czereśnie będą lżej strawne. Można z nich przygotować kompot, przecier lub mus. Często wykorzystujemy je jako składnik ciast, domowych galaretek i kisieli, ale sprawdzają się także jako dodatek do delikatnego, króliczego mięsa. Czereśnie wraz z rukolą i kozim serem stworzą wspaniale skomponowaną sałatkę - spróbuj koniecznie!

/ 6Szybkie ciasto z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 0,5 kg wydrylowanych czereśni, 250 g drobnego cukru, 250 g miękkiego masła, 250 g mąki, 5 jajek, szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie: oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, gładką masę. Miksując, dodawaj po 1 żółtko. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i solą. Wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj do masy 1/3 piany. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj dokładnie. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Poukładaj na wierzchu owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce