Kanapka na cenzurowanym
Najpopularniejszym składnikiem polskich śniadań pozostają kanapki, jednak nie zawsze są one pełnowartościowym posiłkiem, zwłaszcza, gdy zbyt często wykorzystujemy białe pieczywo. Do wypieku pszennego chleba czy bułek stosuje się mąkę z ziaren pszenicy, które w procesie produkcyjnym są pozbawiane zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. W efekcie surowiec traci cenne składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik zapewniający uczucie sytości, natomiast staje się bogatym źródłem skoncentrowanych węglowodanów.
Efekt? Niedługo po skonsumowaniu białego pieczywa znów czujemy głód, dlatego zamiast jednej kromki zjadamy zazwyczaj kilka, co - jak udowodnili naukowcy - prowadzi do nadwagi i otyłości. Częste spożywanie tego typu chleba lub bułek może również skutkować zakwaszeniem organizmu, a długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do rozmaitych dolegliwości: spadku odporności, permanentnego zmęczenia, wahań nastrojów czy problemów z koncentracją.