Czego nie należy jeść na śniadanie
Posiłek na start
To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy zapominamy o odpowiednio skomponowanym śniadaniu, narażamy się na brak energii, problemy z koncentracją, zwiększone ryzyko otyłości czy wrzodów. Jednak bardzo istotne jest także to, co jemy o poranku. Pewnym produktów należy bowiem unikać.
To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy zapominamy o odpowiednio skomponowanym śniadaniu, narażamy się na brak energii, problemy z koncentracją, zwiększone ryzyko otyłości czy wrzodów. Jednak bardzo istotne jest także to, co jemy o poranku. Pewnych produktów należy bowiem unikać.
W pierwszych godzinach po przebudzeniu nasz organizm spala najwięcej kalorii, dlatego potrzebuje wtedy odpowiedniego "paliwa", a porządne śniadanie zapewnia blisko 25 proc. całodziennej mocy. Przemawiających za nim argumentów jest jednak znacznie więcej, wystarczy wspomnieć o wynikach badań naukowców z Atlanta's Stress Institute, którzy odkryli, że stulatkowie znacznie częściej jadają regularne poranne posiłki niż osoby żyjące krócej. Dzięki temu są znacznie mniej narażeni na choroby układu krążenia, np. atak serca.
Jeśli unikamy śniadań zwiększamy ryzyko otyłości (jedzenie wczesną porą sprawia bowiem, że mamy później mniejszy apetyt i chęć na podjadanie), cukrzycy czy choroby wrzodowej. Dlatego mimo pośpiechu, który zazwyczaj towarzyszy nam po przebudzeniu, warto poświęcić trochę czasu na pożywny posiłek, równocześnie pamiętając, że nie wszystkie produkty powinny gościć na stole podczas przygotowywania śniadania.