Czego nie należy jeść na śniadanie

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy zapominamy o odpowiednio skomponowanym śniadaniu, narażamy się na brak energii, problemy z koncentracją, zwiększone ryzyko otyłości czy wrzodów. Jednak bardzo istotne jest także to, co jemy o poranku. Pewnym produktów należy bowiem unikać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Posiłek na start

Obraz
© Shutterstock.com

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy zapominamy o odpowiednio skomponowanym śniadaniu, narażamy się na brak energii, problemy z koncentracją, zwiększone ryzyko otyłości czy wrzodów. Jednak bardzo istotne jest także to, co jemy o poranku. Pewnych produktów należy bowiem unikać.

W pierwszych godzinach po przebudzeniu nasz organizm spala najwięcej kalorii, dlatego potrzebuje wtedy odpowiedniego "paliwa", a porządne śniadanie zapewnia blisko 25 proc. całodziennej mocy. Przemawiających za nim argumentów jest jednak znacznie więcej, wystarczy wspomnieć o wynikach badań naukowców z Atlanta's Stress Institute, którzy odkryli, że stulatkowie znacznie częściej jadają regularne poranne posiłki niż osoby żyjące krócej. Dzięki temu są znacznie mniej narażeni na choroby układu krążenia, np. atak serca.

Jeśli unikamy śniadań zwiększamy ryzyko otyłości (jedzenie wczesną porą sprawia bowiem, że mamy później mniejszy apetyt i chęć na podjadanie), cukrzycy czy choroby wrzodowej. Dlatego mimo pośpiechu, który zazwyczaj towarzyszy nam po przebudzeniu, warto poświęcić trochę czasu na pożywny posiłek, równocześnie pamiętając, że nie wszystkie produkty powinny gościć na stole podczas przygotowywania śniadania.

/ 8Kanapka na cenzurowanym

Obraz
© Fotolia

Najpopularniejszym składnikiem polskich śniadań pozostają kanapki, jednak nie zawsze są one pełnowartościowym posiłkiem, zwłaszcza, gdy zbyt często wykorzystujemy białe pieczywo. Do wypieku pszennego chleba czy bułek stosuje się mąkę z ziaren pszenicy, które w procesie produkcyjnym są pozbawiane zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. W efekcie surowiec traci cenne składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik zapewniający uczucie sytości, natomiast staje się bogatym źródłem skoncentrowanych węglowodanów.

Efekt? Niedługo po skonsumowaniu białego pieczywa znów czujemy głód, dlatego zamiast jednej kromki zjadamy zazwyczaj kilka, co - jak udowodnili naukowcy - prowadzi do nadwagi i otyłości. Częste spożywanie tego typu chleba lub bułek może również skutkować zakwaszeniem organizmu, a długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do rozmaitych dolegliwości: spadku odporności, permanentnego zmęczenia, wahań nastrojów czy problemów z koncentracją.

/ 8Paczkowane wędliny pod lupą

Obraz
© Shutterstock.com

Nie mniej istotne jest także to, co kładziemy na chleb. Na śniadanie lepiej unikać spożywania gotowych wędlin (o ile nie pochodzą ze sprawdzonego źródła), których kruchość, kolor czy smak są przede wszystkim zasługą rozmaitych związków chemicznych, np. polifosforanów mogących zaburzać gospodarkę wapniem i osłabiać kości, albo azotynu sodu uchodzącego za związek potencjalnie rakotwórczy, ponieważ w połączeniu z innymi substancjami w żołądku tworzy niebezpieczne nitrozaminy.

/ 8Parówki samo zło?

Obraz
© Fotolia

Popularną śniadaniową przekąską są parówki. W tym wypadku też warto zachować czujność i zapoznać się ze składem produktu, w którym mięso często stanowi niewielki procent, a zastępuje je np. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt czy świń, oznaczające po prostu odpady - ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, a nawet pióra czy pazury.

/ 8Pasta kanapkowa z pojemniczka

Obraz
© Fotolia

Czego jeszcze nie jeść na śniadanie? Uważajmy na gotowe pasty kanapkowe. Choć ich opakowania kuszą różnorodnością smaków, możemy np. delektować się kremem jajecznym czy łososiowym, jajko czy ryba mają zazwyczaj niewielki udział w składzie tych produktów, bogatym za to w konserwanty, zagęstniki czy wzmacniacze smaku, np. benzoesan sodu (badania dowiodły, że dostarczany organizmowi w dużych dawkach działa drażniąco na śluzówkę żołądka, co nie jest korzystne zwłaszcza dla osób z chorobą wrzodową) albo glutaminian sodu (może wywoływać astmę, nadpobudliwość i zmiany nastroju). Jeszcze jedną wadą gotowych past kanapkowych jest dość wysoka kaloryczność - 100 g takiego produktu dostarcza średnio blisko 500 kalorii.

/ 8Co siedzi w płatkach

Obraz
© Shutterstock.com

Wiele osób lubi płatki śniadaniowe zalane mlekiem czy jogurtem. To oczywiście dobre rozwiązanie, jednak zdecydowanie należy unikać produktów, które mają zbyt długą listę składników, a zwłaszcza cukru. Niestety większość dostępnych w polskich sklepach płatków to prawdziwe bomby kaloryczne, zawierające w jednej porcji nawet 4-5 łyżeczek cukru ukrywającego się na etykiecie pod rozmaitymi określeniami: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, dekstroza, glukoza, laktoza czy melasa. Taka dawka sprawia, że już pod 2-3 godzinach zaczynamy czuć przemożną ochotę na słodycze. Producenci płatków stosują też sztuczne barwniki, które - według niektórych badań naukowych - mogą wywoływać m.in. nadpobudliwość lub rozkojarzenie.

/ 8Owsianka na szybko

Obraz
© 123RF.COM

Poranny pośpiech sprawia, że chętnie korzystamy z produktów instant, np. błyskawicznej owsianki. Jednak ich skład też pozostawia wiele do życzenia, ponieważ znajdziemy w nich płatki owsiane, które wcześniej zostały przemielone i poddane obróbce hydrotermicznej, co pozbawia je wartości odżywczych. Nie brakuje też cukru, sztucznych barwników i aromatów oraz substancji zagęszczających.

/ 8Niepolecany przysmak w płynie

Obraz
© Shutterstock.com

Na śniadanie nie powinniśmy pić soków owocowych i warzywnych. Nie ulega wątpliwości, że są to bardzo zdrowe napoje, trudno bowiem znaleźć bardziej skoncentrowaną formę przyswajania cennych składników odżywczych. Jednak mają jedną wadę - po wyciśnięciu owoców lub warzyw, do soku trafiają przede wszystkim naturalne cukry, natomiast błonnik zostaje w miąższu, który bywa zazwyczaj wyrzucany. To z kolei powoduje, że po wypiciu tego smacznego napoju w naszym brzuchu szybko rozlega się burczenie.

RAF/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców