Placki ziemniaczane
Smak tradycyjnych placków ziemniaczanych można wzbogacać, dodając do nich inne warzywa - cukinię, dynię, marchewkę lub bataty. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe. Bataty nadają potrawie delikatnej słodyczy. Można ją jednak przełamać, podając placki z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym.
Składniki: 2 bataty, 2 duże ziemniaki, cebula, 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie: ziemniaki i bataty obierz i zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Do masy dodaj jajka oraz mąkę. Dopraw solą. Wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.