Czas na słodkie ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?

Obraz
© Shutterstock.com

Batat, określany również jako kumara, patat, wilec ziemniaczany lub po prostu słodki ziemniak to podłużna bulwa o nieregularnym kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni. Bataty bez problemu kupimy w supermarketach i sklepach warzywniczych. Można je przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, smażyć, grillować. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw takich jak chilli, czosnek czy imbir. W każdej postaci są przepyszne. Warto je jednak jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele.

/ 7Dlaczego warto jeść bataty?

Obraz
© 123RF.COM

Bataty zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nich można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B.

Słodkie ziemniaki poprawiają pamięć, obniżają cholesterol, wspomagają widzenie i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto, dzięki obecności beta-karotenu  -  naturalnego przeciwutleniacza  - bataty wykazują również działanie antyoksydacyjne. Tym samym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym (cukrzycy, miażdżycy, otyłości), wspomagają układ krążenia, poprawiają odporność oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Zawierają również spore pokłady błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego oraz reguluje pracę jelit. Bataty są niskokaloryczne i zapewniają uczucie sytości, co jest ważne dla osób dbających o linię.

/ 7Zapiekane łódeczki z kaszą kuskus

Obraz
© Shutterstock.com

Co powiecie na słodkie ziemniaki faszerowane pomidorami, serem feta i kaszą kuskus? To danie to świetna propozycja na pożywny i sycący obiad lub kolację. Faszerowane bataty doskonale smakują i pięknie prezentują się na stole.

Składniki: 3 bataty, 2 pomidory, 150 g sera feta, 1 szkl. kaszy kuskus (ugotowanej), cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, chili, bazylia. Opcjonalnie: jarmuż do dekoracji.
Przygotowanie: słodkie ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie łyżeczką wydrąż delikatnie miąższ, by powstały łódki. Miąższ pokrój i oprósz solą. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z batatów i przyprawy. Smaż wszystko jeszcze 3-4 minuty. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Fetę pokrusz. Przełóż pomidory, ser i ugotowaną kaszę na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie. Tak przygotowanym farszem nadziewaj łódki z batatów, a potem wstaw je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Faszerowane bataty podawaj udekorowane czipsami z jarmużu.

/ 7Placki ziemniaczane

Obraz
© 123RF.COM

Smak tradycyjnych placków ziemniaczanych można wzbogacać, dodając do nich inne warzywa - cukinię, dynię, marchewkę lub bataty. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe. Bataty nadają potrawie delikatnej słodyczy. Można ją jednak przełamać, podając placki z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym.

Składniki: 2 bataty, 2 duże ziemniaki, cebula, 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie: ziemniaki i bataty obierz i zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Do masy dodaj jajka oraz mąkę. Dopraw solą. Wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

/ 7Pieczone bataty

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczone bataty z rozmarynem mogą być dodatkiem do dania głównego, sprawdzą się także w roli smacznej przekąski. Tak podane słodkie ziemniaki będą pięknie wyglądały na stole. Do tego dip na bazie jogurtu naturalnego z aromatycznymi ziołami i jest pysznie!

Składniki: 4 bataty, 2 łyżki oleju, kilka gałązek rozmarynu, sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie: bataty umyj, osusz i pokrój na kawałki (cząstki lub frytki) i wyłóż na blasze. Skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem, dodaj rozmaryn. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Piecz do miękkości przez ok. 20 minut.

/ 7Aromatyczna zupa krem

Obraz
© Shutterstock.com

Krem z batatów to doskonała propozycja dla miłośników zup. Przygotowanie go jest dziecinnie proste. Charakteru nadają mu wyraziste, rozgrzewające przyprawy.

Składniki: 0,5 kg batatów, cebula, puszka mleka kokosowego, 300 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, chili, suszony lub świeży imbir, curry, 3 łyżki soku z cytryny, olej.
Przygotowanie: bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj słodkie ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż razem przez chwilę. Wlej bulion i gotuj, aż bataty będą miękkie. Po tym czasie wlej mleko kokosowe, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień i zblenduj zupę na gładki krem. Wlej sok z cytryny. Podawaj z grzankami.

/ 7Brownie z batatów

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto bez glutenu i bez cukru? Tak to możliwe, na dodatek, muszę wam przyznać, że jest naprawdę smaczne.

Składniki: 0,5 kg upieczonych batatów, 200 g daktyli bez pestek, 4 łyżki kakao, 3 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mąki kokosowej, 3 duże jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli.
Przygotowanie: upieczone bataty pokrój w kostkę, daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź je i przełóż do miski. Dodaj bataty, rozpuszczony olej kokosowy, kakao, sól, mąkę i sodę. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie piecz przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie