Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?
Batat, określany również jako kumara, patat, wilec ziemniaczany lub po prostu słodki ziemniak to podłużna bulwa o nieregularnym kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni. Bataty bez problemu kupimy w supermarketach i sklepach warzywniczych. Można je przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, smażyć, grillować. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw takich jak chilli, czosnek czy imbir. W każdej postaci są przepyszne. Warto je jednak jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele.
Dlaczego warto jeść bataty?
Bataty zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nich można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B.
Słodkie ziemniaki poprawiają pamięć, obniżają cholesterol, wspomagają widzenie i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto, dzięki obecności beta-karotenu - naturalnego przeciwutleniacza - bataty wykazują również działanie antyoksydacyjne. Tym samym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym (cukrzycy, miażdżycy, otyłości), wspomagają układ krążenia, poprawiają odporność oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Zawierają również spore pokłady błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego oraz reguluje pracę jelit. Bataty są niskokaloryczne i zapewniają uczucie sytości, co jest ważne dla osób dbających o linię.
Zapiekane łódeczki z kaszą kuskus
Co powiecie na słodkie ziemniaki faszerowane pomidorami, serem feta i kaszą kuskus? To danie to świetna propozycja na pożywny i sycący obiad lub kolację. Faszerowane bataty doskonale smakują i pięknie prezentują się na stole.
Składniki: 3 bataty, 2 pomidory, 150 g sera feta, 1 szkl. kaszy kuskus (ugotowanej), cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, chili, bazylia. Opcjonalnie: jarmuż do dekoracji.
Przygotowanie: słodkie ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie łyżeczką wydrąż delikatnie miąższ, by powstały łódki. Miąższ pokrój i oprósz solą. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z batatów i przyprawy. Smaż wszystko jeszcze 3-4 minuty. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Fetę pokrusz. Przełóż pomidory, ser i ugotowaną kaszę na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie. Tak przygotowanym farszem nadziewaj łódki z batatów, a potem wstaw je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Faszerowane bataty podawaj udekorowane czipsami z jarmużu.
Placki ziemniaczane
Smak tradycyjnych placków ziemniaczanych można wzbogacać, dodając do nich inne warzywa - cukinię, dynię, marchewkę lub bataty. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe. Bataty nadają potrawie delikatnej słodyczy. Można ją jednak przełamać, podając placki z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym.
Składniki: 2 bataty, 2 duże ziemniaki, cebula, 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie: ziemniaki i bataty obierz i zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Do masy dodaj jajka oraz mąkę. Dopraw solą. Wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pieczone bataty
Pieczone bataty z rozmarynem mogą być dodatkiem do dania głównego, sprawdzą się także w roli smacznej przekąski. Tak podane słodkie ziemniaki będą pięknie wyglądały na stole. Do tego dip na bazie jogurtu naturalnego z aromatycznymi ziołami i jest pysznie!
Składniki: 4 bataty, 2 łyżki oleju, kilka gałązek rozmarynu, sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie: bataty umyj, osusz i pokrój na kawałki (cząstki lub frytki) i wyłóż na blasze. Skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem, dodaj rozmaryn. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Piecz do miękkości przez ok. 20 minut.
Aromatyczna zupa krem
Krem z batatów to doskonała propozycja dla miłośników zup. Przygotowanie go jest dziecinnie proste. Charakteru nadają mu wyraziste, rozgrzewające przyprawy.
Składniki: 0,5 kg batatów, cebula, puszka mleka kokosowego, 300 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, chili, suszony lub świeży imbir, curry, 3 łyżki soku z cytryny, olej.
Przygotowanie: bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj słodkie ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż razem przez chwilę. Wlej bulion i gotuj, aż bataty będą miękkie. Po tym czasie wlej mleko kokosowe, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień i zblenduj zupę na gładki krem. Wlej sok z cytryny. Podawaj z grzankami.
Brownie z batatów
Ciasto bez glutenu i bez cukru? Tak to możliwe, na dodatek, muszę wam przyznać, że jest naprawdę smaczne.
Składniki: 0,5 kg upieczonych batatów, 200 g daktyli bez pestek, 4 łyżki kakao, 3 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mąki kokosowej, 3 duże jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli.
Przygotowanie: upieczone bataty pokrój w kostkę, daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź je i przełóż do miski. Dodaj bataty, rozpuszczony olej kokosowy, kakao, sól, mąkę i sodę. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie piecz przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.