Knedle ze śliwkami w kokosowej panierce
Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków (ugotowane i przestudzone), 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli. Nadzienie: 500 g śliwek, cukier. Posypka: 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru trzcinowego.
Przygotowanie: ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, posypać cukrem. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Odrywać kawałki, wyrobić w dłoni, spłaszczyć i oblepić nim owoc. Gotować partiami we wrzącej wodzie przez około 5 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Na suchej patelni uprażyć wiórki z cukrem, a następnie obtaczać w nich ugotowane knedle.
mp/WP Kuchnia