Galette ze śliwkami
Składniki: 150 g mąki pszennej, 2 łyżki drobnego cukru, szczypta soli, 1 jajko + 1 dodatkowo, 100 g zimnego masła. Nadzienie: ok. 800 g śliwek, 2 łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiać do sporej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać kawałki masła i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać 2 łyżki wody i zagnieść ciasto (sprawnie, aby nie nabrało temperatury przed pieczeniem). Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Po środku ułożyć owoce, a brzegi zagiąć do środka, tworząc charakterystyczną obwódkę. Tak przygotowane wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C, przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.