Jak pięknie udekorować pierniczki?
Chcesz zostać mistrzem dekorowania pierniczków? Nic prostszego! Podpowiadamy, jak to zrobić krok po kroku.
Idealny lukier
Przygotuj lukier królewski - najlepszy do dekoracji, trwały i niezawodny. Możesz go łatwo przygotować samodzielnie.
Składniki:
0,5 kg cukru pudru
3 duże białka jajek
0,5 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w mikserze i ucieraj na niskich obrotach miksera, dopóki nie powstanie gładki i gęsty lukier. Aby zagęścić lukier, używany do konturów pierniczków, dodaj więcej cukru pudru - powinien mieć konsystencję pasty.
Zabawa z barwnikiem
Podziel lukier na części w osobnych miskach i dodaj do każdej barwnik spożywczy w wybranych kolorach i dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać jaśniejsze i ciemniejsze odcienie tego samego koloru lukru, przygotuj je osobno, dodając mniej lub więcej barwnika.
Najważniejszy kontur
Najpierw wykonaj kontur. Pamiętaj, że pierniczki do dekoracji powinny być całkowicie wystudzone. Gęstszy lukier nałóż do rękawa cukierniczego z końcówką o malutkim otworze i powoli, dokładnie wykonaj obrys kształtu, który ma być kolorową powierzchnią. Możesz użyć innego koloru lukru, jeżeli chcesz uzyskać kontrastowy kontur.
Pomocny rękaw cukierniczy
Rękaw z lukrem trzymaj w tym ręku, którym zazwyczaj piszesz, zaś drugą ręką podtrzymuj i prowadź końcówkę. Delikatnie ściskaj rękaw od góry, aby wycisnąć odpowiednią ilość lukru. Potem odstaw ciastka do całkowitego zastygnięcia lukru.
Wypełniamy środek
Aby wypełnić kontur, użyj rękawa cukierniczego z końcówką o dużym otworze lub wręcz łyżeczki. Konsystencja lukru musi być zbliżona do gęstego sosu, aby dosłownie zalać nim powierzchnię wewnątrz konturów i aby lukier sam się rozpłynął.
Czas na suszenie lukru
Jeżeli powstaną nierówności lub dziury, wygładź je od razu szpatułką, póki lukier jest miękki. Ponownie odłóż ciastka aż do całkowitego zastygnięcia lukru. Jeżeli chcesz na tym etapie użyć do dekoracji ozdobnych posypek, przyklej je ostrożnie do powierzchni lukru, zanim zastygnie.
Dekorowanie detali
Używając gęstego lukru do konturów i rękawa cukierniczego z końcówką małej średnicy otworu, wykonaj pozostałe dekoracje i ornamenty. Kropli lukru możesz użyć do dodatkowego ozdobienia gwiazdek.
Efekt końcowy
Wymarzona, świąteczna dekoracja gotowa! Pierniczki mają akurat kilka dni do świąt, więc na pewno zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze. Do dekorowania ciasteczek możesz zaangażować całą rodzinę, to świetna zabawa!