Jak pięknie udekorować pierniczki?

Chcesz zostać mistrzem dekorowania pierniczków? Nic prostszego! Podpowiadamy, jak to zrobić krok po kroku.

Obraz

/ 8Idealny lukier

Obraz
© Materiały prasowe

Przygotuj lukier królewski - najlepszy do dekoracji, trwały i niezawodny. Możesz go łatwo przygotować samodzielnie.
Składniki:
0,5 kg cukru pudru
3 duże białka jajek
0,5 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w mikserze i ucieraj na niskich obrotach miksera, dopóki nie powstanie gładki i gęsty lukier. Aby zagęścić lukier, używany do konturów pierniczków, dodaj więcej cukru pudru - powinien mieć konsystencję pasty.

/ 8Zabawa z barwnikiem

Obraz
© Materiały prasowe

Podziel lukier na części w osobnych miskach i dodaj do każdej barwnik spożywczy w wybranych kolorach i dokładnie wymieszaj. Aby uzyskać jaśniejsze i ciemniejsze odcienie tego samego koloru lukru, przygotuj je osobno, dodając mniej lub więcej barwnika.

/ 8Najważniejszy kontur

Obraz
© Materiały prasowe

Najpierw wykonaj kontur. Pamiętaj, że pierniczki do dekoracji powinny być całkowicie wystudzone. Gęstszy lukier nałóż do rękawa cukierniczego z końcówką o malutkim otworze i powoli, dokładnie wykonaj obrys kształtu, który ma być kolorową powierzchnią. Możesz użyć innego koloru lukru, jeżeli chcesz uzyskać kontrastowy kontur.

/ 8Pomocny rękaw cukierniczy

Obraz
© Materiały prasowe

Rękaw z lukrem trzymaj w tym ręku, którym zazwyczaj piszesz, zaś drugą ręką podtrzymuj i prowadź końcówkę. Delikatnie ściskaj rękaw od góry, aby wycisnąć odpowiednią ilość lukru. Potem odstaw ciastka do całkowitego zastygnięcia lukru.

/ 8Wypełniamy środek

Obraz
© Materiały prasowe

Aby wypełnić kontur, użyj rękawa cukierniczego z końcówką o dużym otworze lub wręcz łyżeczki. Konsystencja lukru musi być zbliżona do gęstego sosu, aby dosłownie zalać nim powierzchnię wewnątrz konturów i aby lukier sam się rozpłynął.

/ 8Czas na suszenie lukru

Obraz
© Materiały prasowe

Jeżeli powstaną nierówności lub dziury, wygładź je od razu szpatułką, póki lukier jest miękki. Ponownie odłóż ciastka aż do całkowitego zastygnięcia lukru. Jeżeli chcesz na tym etapie użyć do dekoracji ozdobnych posypek, przyklej je ostrożnie do powierzchni lukru, zanim zastygnie.

/ 8Dekorowanie detali

Obraz
© Materiały prasowe

Używając gęstego lukru do konturów i rękawa cukierniczego z końcówką małej średnicy otworu, wykonaj pozostałe dekoracje i ornamenty. Kropli lukru możesz użyć do dodatkowego ozdobienia gwiazdek.

/ 8Efekt końcowy

Obraz
© Materiały prasowe

Wymarzona, świąteczna dekoracja gotowa! Pierniczki mają akurat kilka dni do świąt, więc na pewno zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze. Do dekorowania ciasteczek możesz zaangażować całą rodzinę, to świetna zabawa!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja