Tradycyjne pierniczki
Czasem zdarza się, że mimo upływu dni, nasze ciasteczka wciąż są bardzo twarde. Spokojnie, można je uratować. Wystarczy do puszki lub słoja, w którym je trzymamy, włożyć cząstki jabłka. Pierniczki pochłoną wilgoć z owoców, stając się miękkie i delikatne. Dodatkowo zyskają niepowtarzalny aromat. Należy jednak codziennie wymieniać jabłka, by nie zaczęły pleśnieć.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- łyżeczka sody
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła
- 2 jajka
Przygotowanie: suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Miód i masło rozpuść w garnuszku, wystudź i wlej do suchych składników. Zagnieć ciasto (ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do palców), w razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę i cienko rozwałkuj. Foremkami wykrawaj kształty, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Uważaj, by się nie przypaliły, ponieważ wówczas stwardnieją na kamień i staną się gorzkie.