Kapelusze na talerzu
Kolejnym wspaniałym, bardzo prostym i szybkim daniem z grzybów są smażone kapelusze. Jeśli zadbamy o panierkę i mamy duże grzyby, możemy je nawet nazwać kotletami grzybowymi. Na patelnię najlepiej nadają się gąski, rydze i kanie. Grzyby czyścimy i myjemy. Dokładnie odsączamy z wody. W zależności od upodobań możemy usmażyć grzyby same lub w panierce. W pierwszym przypadku musimy tylko rozpuścić na patelni tłuszcz - najlepiej masło i smażyć grzyby po obu stronach. Doprawiamy pod sam koniec smażenia lub na talerzu. Bogatszą wersją tego dania są kapelusze panierowane. Umyte grzyby lekko solimy, następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej, ewentualnie mące. Smażymy z obu stron. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Jak widać to produkty smaczne i wdzięczne. Nie bójmy się więc leśnych grzybów i korzystajmy z nich jak najczęściej, bo sezon na świeże prawdziwki czy kurki trwa bardzo krótko.
AD/mp/WP Kuchnia