Czas na grzyby. Dietetyk radzi, dlaczego warto je jeść
Dary lasu
Wbrew nie najlepszej opinii, jaka przez lata ciągnęła się za grzybami, nie są to wcale produkty bezwartościowe. Jak przekonuje Ewelina Wieczorek specjalistka ds. żywienia z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku, znajdziemy w nich wiele cennych składników.
Kurki, borowiki, podgrzybki, gąski, rydze... na nie wszystkie jest teraz sezon. To najlepsza okazja, by wzbogacić codzienne menu leśnym aromatem świeżych grzybów. Suszone grzyby są niezastąpione w okresie Bożego Narodzenia. Bez nich nie ma przecież prawdziwego barszczu, zupy grzybowej czy pierogów. Od sierpnia do października mamy jednak wspaniałą okazję, by zamiast suszonych czy marynowanych, smakować świeże dary lasu. Wbrew nie najlepszej opinii, jaka przez lata ciągnęła się za grzybami, nie są to wcale produkty bezwartościowe. Jak przekonuje Ewelina Wieczorek specjalistka ds. żywienia z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku, znajdziemy w nich wiele cennych składników.