Grzyby kochają dodatki
Najlepszymi przyjaciółmi grzybów są masło i cebula. Z tych trzech składników możemy stworzyć prawdziwie królewskie dania. Najbardziej znane są prawdziwki na maśle oraz maślaki przyrządzone w ten sam sposób. Grzyby czyścimy, płuczemy i dobrze odsączamy. Kroimy w kostkę. Obieramy i kroimy cebulę. Na rozpuszczone masło wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszli. Dodajemy grzyby. Danie należy mieszać, bo ławo przywiera do patelni. Gdy odparuje większość zawartej w grzybach wody, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy trochę śmietany wymieszanej z mąką. Szybkie i pyszne danie gotowe. Dla podkreślenia smaku można posypać je zieloną pietruszką. Najlepiej smakuje podane z kromką świeżego, pachnącego chleba z masłem. Taka potrawka z grzybów jest wspaniała samodzielnie. Możemy jednak podać ją też jako dodatek do dania mięsnego, lub wykorzystać jako farsz np. do domowych
bułeczek. Z kolei grzybowy sos świetnie wzbogaca polskie klasyki, jak gołąbki, kluski śląskie czy roladki.