Grzyby w kuchni
A skoro bez obaw, a nawet z korzyścią dla zdrowia możemy jeść grzyby, warto dowiedzieć się jak to robić. Pierwszą zasadą bezpiecznego korzystania z tych darów lasu jest skontrolowanie czy do garnka trafili jedynie przedstawiciele gatunków jadalnych. Jeśli kupujemy grzyby w sklepie mamy pewność, że zostały sprawdzone przez grzyboznawcę lub klasyfikatora. W przypadku zakupów "przy drodze" niestety nie możemy być tego pewni. Dlatego jeśli nie znamy się dobrze na grzybach - nie powinniśmy sami ich zbierać ani kupować z niesprawdzonych źródeł. Jeżeli sami wybieramy się do lasu z koszykiem, pamiętajmy o najważniejszej zasadzie grzybiarza - nie bierzemy żadnego grzyba, którego nie jesteśmy pewni w 100 procentach.
Grzyby są produktem bardzo uniwersalnym. Możemy jeść je na surowo, mrozić, suszyć, marynować. Także sposobów ich wykorzystania w kuchni jest bardzo dużo. Nadają się idealnie do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych czy zapiekanek. Wspaniale też smakują same lub w prostych codziennych daniach, takich jak... jajecznica. Świeże leśne grzyby doskonale sprawdzą się też jako dodatek do omletów, makaronów, risotto, zapiekanki czy tarty. Postępujemy z nimi tak samo jak pieczarkami czy warzywnymi dodatkami do tych dań.