Sałatka z cykorii z orzechami i serem
Składniki: 2 średnie cykorie, 30 g sera pleśniowego np. gorgonzola, 4-5 orzechów włoskich, 1 mała gruszka, świeżo mielony pieprz. Sos: 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu.
*Przygotowanie: *orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej i odstawić do ostudzenia. Przygotować sos, łącząc składniki. Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić. Z cykorii odciąć końcówki liści oraz głąb, liście poukładać na talerzu (można je palcami porwać na mniejsze części). Dodać gruszkę, pokruszony ser, skropić sosem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodać orzechy. Podawać z grillowaną bagietką.