Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym
Składniki: *1 okoń o wadze 1 kg, 500 g białych winogron, 10 ml octu balsamicznego, 10 ml octu winnego cherry, 100 ml oliwy z oliwek, 2 cykorie, 80 g masła, 1/2 cytryny, sól i pieprz. * Przygotowanie: wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny. Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki. Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki i ułożyć na dnie garnka, a na nich kawałki ryby. Polać sokiem winogronowo-cytrynowym, obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały w garnku sos zagotować i odparować, aby zgęstniał. Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem. Doprawić wedle uznania i podawać.