Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
Składniki: 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków, 250 ml bulionu drobiowego, 1 cukinia, 2 pomidory, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 125 g sera mozzarella (starty), oliwa z oliwek.
Przygotowanie: ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, doprawić oregano i grillować kilka minut. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i cebulę, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko i bulion. Gotować do momentu, gdy sos będzie gęsty. Częścią wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków i posypać serem. Następnie znowu nałożyć sos, ułożyć cukinię i posypać serem. Na koniec ułożyć pomidory i posypać pozostałym serem. Piec w 200 stopniach C przez 25 minut.