Czosnek
Czosnek stosowano jako naturalny lek już w zamierzchłych czasach. Ma nieocenione właściwości, przede wszystkim hamuje rozwój bakterii, pleśni i wirusów dzięki substancji o nazwie allicyna, która wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi. Codzienne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wysokie dawki tego warzywa o specyficznym zapachu powodują wzrost poziomu enzymów przeciwutleniających w organizmie. Są one odpowiedzialne za tłumienie stresu i zapobiegają schorzeniom mózgu. Czosnek zawiera też substancję o nazwie ajoen, która rozpuszcza zakrzepy krwi i łagodzi stany zapalne skóry. Jest to warzywo idealne dla osób cierpiących na cukrzycę, bowiem może regulować poziom cukru i insuliny w krwi. Zmiażdżony czosnek wydziela najwięcej allicyny. Nie powinno się go gotować – po 10 minutach w wysokiej temperaturze traci ważne substancje odżywcze.