Cudowne właściwości produktów spożywczych. Smaczne i zdrowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Warto je mieć w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Najzdrowsza żywność to tak naprawdę zupełnie zwyczajne produkty. Są powszechnie dostępne w sklepach i większość z nas ma je w domu. Tak przynajmniej twierdzą dietetycy. O których produktach mowa? Tego dowiecie się z naszej galerii.

Brokuły zawierają dużo błonnika, wapń, potas, kwas foliowy i tzw. fitonutrienty, czyli substancje obniżające ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Brokuły zawierają sulforafan, związek chemiczny o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Jedna przeciętna porcja tego warzywa pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K i prawie 200 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy C. Przyrządzanie brokułów w kuchence mikrofalowej pozwala zachować aż 90 proc. witaminy C (gotowanie w parze tylko 66 proc.). Najlepiej jest spożywać tylko lekko podduszone brokuły.

Obraz

{:external}

/ 10Cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Jedna cytryna zawiera więcej niż 100 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy C, która w naturalnej postaci wpływa na podwyższenie poziomu tzw. "dobrego cholesterolu" i wzmacnia kości. Substancje zawarte w cytrynach, tzw. cytrusowe flawonoidy, hamują rozwój komórek nowotworowych. Cytryny mają również działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Neutralizują środowisko wewnętrzne – łagodzą zakwaszenie organizmu. Plasterek cytryny w filiżance zielonej herbaty zwiększa wchłanianie przeciwutleniaczy w organizmie o około 80 proc.

Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 10Gorzka czekolada

Obraz
© 123RF.COM

Już 7 gramów gorzkiej czekolady dziennie pomaga obniżać ciśnienie krwi. Kakao w proszku zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze roślinne. Udowodniono, że obniżają one poziom "złego" cholesterolu, a podwyższają poziom "dobrego", co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Gorzka czekolada wpływa na lepsze ukrwienie mózgu i wspomaga jego działanie. Serotonina, którą zawiera, działa jak antydepresant i poprawia samopoczucie. Czekolada może leczyć również kaszel, ponieważ zawiera teobrominę, która jest o 30 proc. skuteczniejsza niż kodeina i wykazuje mniej działań ubocznych.

/ 10Słodki ziemniak

Obraz
© 123RF.COM

Słodkie ziemniaki od jakiegoś czasu są dostępne również w polskich sklepach. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają witaminy A, D i E, wzmacniają układ odpornościowy. Substancje mineralne z batatów wspomagają produkcję białych krwinek. Słodkie ziemniaki nie zawierają żadnego tłuszczu, za to wiele przeciwutleniaczy chroniących przed chorobami nowotworowymi. Błonnik pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi i regulacji pulsu. Słodkie ziemniaki, wbrew swojej nazwie, regulują poziom cukru oraz insuliny we krwi.

/ 10Łosoś

Obraz
© 123RF.COM

Łosoś to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw, o którą możemy wzbogacić nasze menu. Należy jednak wybierać tylko ryby z połowu na pełnym morzu albo z farm ekologicznych, ponieważ wiele ryb o pięknym, sytym kolorze, dostępnych w supermarketach, wygląda tak zachęcająco tylko dzięki barwnikom sztucznym. Często zawierają aż szesnastokrotnie więcej substancji toksycznych, niż zezwala norma. Łosoś zawiera dwa ważne kwasy omega 3, które zapobiegają schorzeniom serca i układu krążenia. Regularne spożywanie mięsa tej ryby obniża ryzyko pojawienia się chorób oczu, na przykład syndromu suchego oka. Niecałe 100 gramów łososia pokrywa 50 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę, która chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Zawiera również witaminę D i selen, które wpływają na regulację poziomu insuliny.

/ 10Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Zdrowy produkt o wielu właściwościach leczniczych. Zawiera trzy ważne kwasy omega 3 – ich codzienne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, jelita grubego, prostaty oraz udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca. Substancje takie jak melatonina, karotenoidy i różne kwasy obecne w orzechach włoskich tłumią stany zapalne, spowalniają starzenie się i łagodzą objawy schorzeń neurologicznych. Substancje mineralne zawarte w orzechach włoskich wpływają na poprawę płodności mężczyzn.

/ 10Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Wielu osobom przeszkadza duża zawartość tłuszczu w awokado, ale niepotrzebnie się obawiają. Nienasycone tłuszcze, które zawiera, mogą obniżać poziom cholesterolu w krwi aż o 22 proc. Awokado zawiera wiele podstawowych substancji mineralnych, witamin oraz jeden z najważniejszych kwasów omega 3, który redukuje ryzyko wystąpienia zapalenia płuc, nadciśnienia, schorzeń serca i reguluje krążenie. Owoce są cennym źródłem silnych przeciwutleniaczy. Kwas foliowy, którego awokado zawiera naprawdę dużo, wspomaga prawidłowy rozwój płodu u kobiet ciężarnych. Badacze z uniwersytetu w Ohio wykazali, że substancje odżywcze zawarte w tym owocu zahamowały rozrost komórek nowotworowych w jamie ustnej. Dodanie awokado do sałatki może aż pięciokrotnie zwiększyć przyswajanie beta-karotenu.

/ 10Fasola

Obraz
© 123RF.COM

Mnóstwo osób odmawia jedzenia roślin strączkowych, prawdopodobnie ze względu na kłopotliwe wzdęcia występujące po ich spożyciu. To jednak duży błąd. Porcja strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy) cztery razy w tygodniu może obniżyć zagrożenie chorobami serca aż o 22 proc. oraz ma działanie prewencyjne w przypadku nowotworu piersi. Im ciemniejsza fasola, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera. Niedawno przeprowadzone badania potwierdziły, że czarna fasola zawiera czterdziestokrotne więcej przeciwutleniaczy niż biała.

/ 10Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Czosnek stosowano jako naturalny lek już w zamierzchłych czasach. Ma nieocenione właściwości, przede wszystkim hamuje rozwój bakterii, pleśni i wirusów dzięki substancji o nazwie allicyna, która wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi. Codzienne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wysokie dawki tego warzywa o specyficznym zapachu powodują wzrost poziomu enzymów przeciwutleniających w organizmie. Są one odpowiedzialne za tłumienie stresu i zapobiegają schorzeniom mózgu. Czosnek zawiera też substancję o nazwie ajoen, która rozpuszcza zakrzepy krwi i łagodzi stany zapalne skóry. Jest to warzywo idealne dla osób cierpiących na cukrzycę, bowiem może regulować poziom cukru i insuliny w krwi. Zmiażdżony czosnek wydziela najwięcej allicyny. Nie powinno się go gotować – po 10 minutach w wysokiej temperaturze traci ważne substancje odżywcze.

10 / 10Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak to naprawdę zdrowa roślina pomimo tego, że nie zawiera tak dużo żelaza, jak do niedawna powszechnie sądzono. Jest bogatym źródłem witamin A, C, K, B2 i minerałów. Spożywanie szpinaku wspaniale wpływa na cerę, kości i włosy. Skuteczne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, są zalecane dla poprawy wzroku. Beta-karoten wspomaga walkę z nowotworami i łagodzi przejawy astmy. Szpinak jest produktem odpowiednim również dla cukrzyków, ponieważ pomaga regulować poziom glukozy i insuliny w krwi. Ze względu na dużą zawartość potasu może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Wyniki badań sugerują, że wśród owoców i warzyw, które wspomagają organizm w walce z chorobami nowotworowymi, szpinak należy do najskuteczniejszych. Szpinak to zdrowy dodatek do każdego smoothie. Nie zmienia smaku, ale dostarcza wielu substancji odżywczych. Nasza propozycja to: 1 szklanka szpinaku, 1 szklanka marchwi, 1 banan, 1 szklanka soku jabłkowego i lód.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje