Szpinak
Szpinak to naprawdę zdrowa roślina pomimo tego, że nie zawiera tak dużo żelaza, jak do niedawna powszechnie sądzono. Jest bogatym źródłem witamin A, C, K, B2 i minerałów. Spożywanie szpinaku wspaniale wpływa na cerę, kości i włosy. Skuteczne przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, są zalecane dla poprawy wzroku. Beta-karoten wspomaga walkę z nowotworami i łagodzi przejawy astmy. Szpinak jest produktem odpowiednim również dla cukrzyków, ponieważ pomaga regulować poziom glukozy i insuliny w krwi. Ze względu na dużą zawartość potasu może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Wyniki badań sugerują, że wśród owoców i warzyw, które wspomagają organizm w walce z chorobami nowotworowymi, szpinak należy do najskuteczniejszych. Szpinak to zdrowy dodatek do każdego smoothie. Nie zmienia smaku, ale dostarcza wielu substancji odżywczych. Nasza propozycja to: 1 szklanka szpinaku, 1 szklanka marchwi, 1 banan, 1 szklanka soku jabłkowego i lód.