Nie ma jak domowy...
Jeśli nie mamy przekonania do kwasu chlebowego ze sklepu, możemy ten zdrowy i orzeźwiający napój przyrządzić w domu. Wystarczy przygotować pół kilograma dobrej jakości chleba razowego, pięć litrów wody źródlanej, szklankę cukru (lub miodu naturalnego), pół łyżeczki drożdży, garść rodzynek, ewentualnie - w zależności od upodobań - sok cytrynowy czy malinowy.
Pokrojony na kromki chleb podpiekamy w piekarniku, a po ostudzeniu zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na trzy godziny, a po tym czasie dodajemy cukier i drożdże roztarte w ciepłej wodzie. Mieszamy i pozostawiamy na całą dobę w temperaturze pokojowej. Później napój przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek (do trzech czwartych ich wysokości), dodając rodzynki lub sok. Zakręcamy i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Po trzech dniach kwas chlebowy jest gotowy do picia. Należy zachować ostrożność przy odkorkowywaniu butelki, ponieważ nagromadzony w wyniku fermentacji gaz może spowodować "wybuch".