Uwaga na kalorie
Jednak Radosław Majewski ostrzega:
- Specyfika składników kaszanki determinuje jej wysoką wartość kaloryczną (ok. 400kcal w 100g), pokaźną zawartość tłuszczu czy cholesterolu . Z tego względu jest to produkt niewskazany zwłaszcza dla osób z chorobami układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie), cukrzycą czy chorobami przewodu pokarmowego.
Spożycie kaszanki warto także ograniczyć, gdy zmagamy się z dną moczanową, ze względu na wysoką zawartość puryn (związki te ulegają rozkładowi do kwasu moczowego).
- Również kobiety w ciąży powinny unikać częstego raczenia się tym przysmakiem, bogatym w witaminę A (jej źródłem jest wątróbka, czyli istotny składnik kaszanki). Nadmiar tej witaminy może bowiem powodować wady rozwojowe u dziecka - ostrzega specjalista z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.