Pomysł na kaszankę
Nie ulega wątpliwości, że kaszanka wytworzona z wysokiej jakości surowców, zgodnie z normami branżowymi, może być elementem prawidłowo zbilansowanej diety i posłużyć jako inspiracja do przygotowania ciekawych potraw. Można ją przyrządzić na grillu, patelni czy w piekarniku. Na słodko i ostro. Z cebulą, pomidorami, jabłkiem, papryką albo pieczarkami. Świetnie smakuje jako farsz do pierogów albo przekąsek z ciasta francuskiego. Kaszanka bardzo lubi towarzystwo kapusty kiszonej, dlatego warto wykorzystać prosty grillowy pomysł Ewy Wachowicz. Do foremek aluminiowych nakładamy drobno posiekaną kapustę, na niej układamy kaszankę i przykrywamy kolejną warstwą kiszonki. Posypujemy prażoną cebulą. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na ruszcie.
Ciekawym pomysłem jest kaszanka... wegetariańska.
- Składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. W jej składzie znajdziemy soczewicę, kaszę (gryczaną, jęczmienną) oraz przyprawy takie, jak w tradycyjnej kaszance. Podczas produkcji masę zawija się w papier ryżowy i piecze w piekarniku - tłumaczy Radosław Majewski.
Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia