Serowy przysmak na słono
Z ciasta parzonego można też przyrządzać potrawy wytrawne, np. francuski przysmak gougéres – podczas przygotowywania ciasta dodajemy do masy około trzy czwarte szklanki startego sera żółtego, najlepiej Gruyère. Gdy sformujemy już ptysie na blasze, przed pieczeniem posypujemy je jeszcze serem. Inną ciekawym pomysłem są ziemniaczane ptysie dauphine. Surowe ciasto parzone łączymy wówczas z masą, którą przygotowujemy z ugotowanych i zblendowanych ziemniaków, zmieszanych z masłem, żółtkami, solą oraz gałką muszkatołową. Formujemy porcje i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Interesujące propozycje na wykorzystanie ciasta ptysiowego prezentuje również Ewa Wachowicz. - Ptysie wyśmienicie smakują też na słono – z pasztetem, pastą z tuńczyka (tuńczyk z puszki, kapary lub ogórki, majonez) albo pieczarkami przesmażonymi z cebulą na maśle. Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku – radzi popularna jurorka programu "Top Chef".